ADRESA

BiH, Sarajevo 71000
ul. Štrosmajerova br. 1

BOŠNJAČKA PALATA “AKADEMIA„

ŠVEDSKA, MALME

  • Svečano otvoren 2017. godine
  • Vrijednost objekta 850.000 eura
  • Sadržati Školu Kur’ana kao i Bošnjački kulturni centar
  • Objekat sadrži sale, kuhinje, apartmane za goste
  • Predivan park u okolini
  • Edukativnog i kulturnog značaja za Bošnjake
  • Srijedište je svih nacionalnih institucija

Bosnjacka palata u Malmeu je objekat od oko 350m2 koji se nalazi u centralnom dijelu grada Malmea.

Objekat se sastoji od tri sprata i raspolaže placem od 1040m² i 20 parking-mjesta. Nalazi se u parku, okružen zelenilom i odmaralištem.

Objekat je vlasništvo Bošnjačke nacionalne fondacije u Švedskoj sa svojom centralom u Sarajevu.

Godine 2015. inicijativu za kupovinu ovog izuzetno važnog objekta pokrenuli su prof. Ramiz Gerba rodom iz Novog Pazara, dugogodišnji profesor u jednoj srednjoj školi u Malmeu, zatim gospodin Nermin Širbić, Elvir Bajraktarević, te prvi predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije, gospodin Hako Duljević.

Ova četvorica ljudi su 2015. godine svoju ideju o kupovini ovog kulturno važnog zdanja za Bošnjake predočili reisul-ulemi, emeritusu dr. Mustafi Ceriću i akademiku Muameru Zukorliću Muftiji.

Nakon što su se dvojica naših predvodnika na licu mjesta uvjerila o kakvom objektu, mjestu i projektu je riječ, svim svojim kapacitetima su se stavili na raspolaganje Bošnjacima Švedske kako bi tada kupili prvi objekat koji bi bio u vlasništvu Bošnjaka u cijeloj Skandinaviji, ne samo u Švedskoj.

Svojim autoritetom u prikupljanju sredstava za kupovinu ovog objekta najviše je doprinio rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić.

Objekat je kupljen za 800 000 evra.
Danas je vrijednost objekta gotovo duplo veća.

Nakon iskrene zahvalnosti Allahu, Koji nam je omogućio kupovinu spomenutog objekta, treba napomenuti i zahvaliti svim ljudima koji su uzeli učešće u realizaciji spomenutog projekta.
Dakle, najiskrenije hvala svim ljudima koji su se uvakufili u ovaj prijekat.

Objekat je plaćen i preuzet 2017. godine, kada je bilo i zvanično otvaranje uz direktan prijenos Al Jazeere iz Katara i Sandžak televizije iz Novog Pazara.
Allah je htio da cijeli svijet vidi našu Bošnjačku palatu.
Hvala svima koji su stali uz ovaj projekat do njegove potpune realizacije.

Bošnjačka nacionalna fondacija Švedske je za kratko vrijeme ugostila eminentna bosnjačka imena poput:
dr. Mustafe Cerića, akademika Muamera Zukorlića muftije, muftije dr. Mevluda ef. Dudića, muftije Abdurrahmana Kujevića, gospodina Haka Duljevića, prof. Suada Kurtćehajića, akademika Fatmira Bačia, dr. Jahje Ferhatovića, akademika Dževada Jahića, hfz. Edina Redžepovića, gospodina Hazbije Kalača, Seida Hadžića te mnoga druga imena važna za Bosnu i Sandžak, te Bošnjake kao naciju.

Cilj kupovine objekta je očuvanje naše vjere islama, njegovanje bošnjačke tradicije, podizanje svijesti o važnosti nacionalne, kulturne i svake druge pripadnosti, kao i pozivanje na dobro i odvraćanje od zla i čuvanje bošnjačkog tkiva od asimilacije u Švedskoj i Skandinaviji onoliko koliko je to u našoj mogućnosti.

Kao takav, ovaj objekat predstavlja svojevrsnu ambasadu Bošnjaka, te njihove matice Bosne i Hercegovine i naravno Sandžaka.