ADRESA

BiH, Sarajevo 71000
ul. Štrosmajerova br. 1

JAVNA TRIBINA NA TEMU "BOŠNJACI POD VELIKOSRPSKOM OKUPACIJOM"

Povodom 9. maja – “Dana pobjede nad fašizmom” Bošnjačka nacionalna fondacija je u Sarajevu organizirala javnu raspravu na temu „Bošnjaci pod velikosrpskom okupacijom“. Učesnici javne rasprave su bili novinar i publicist mr. Fatmir Alispahić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, dr. Zemir Sinanović te drugi bošnjački intelektualci i aktivisti.

Povod za organizaciju ovog skupa je zebnja određenog broja intelektualaca ali i građana zbog postupaka sigurnosno-bezbijednosnih struktura u državi Bosni i Hercegovini, a prije svega policije Republike Srpske koja je nedavno izvršila svojevrsnu represiju nad Bošnjacima povratnicima u manjem bh. entitetu i činjenica da su se Bošnjaci u postdejtonskoj državi Bosni i Hercegovini našli bez odbrambenih kapaciteta. Tokić je ovom prilikom istakao da su posljednja dešavanja u državi nastavak pokušaja da se napravi etnička podjela Bosne i Hercegovine i da se životni prostor  Bošnjaka svede na 20-25% od strane političkih stranaka u državi Bosni i Hercegovini uz podršku političkog Beograda i Zagreba.

Analizirajući problem sa kojima se Bošnjaci suočavaju, Šemsudin Mehmedović je kazao da se u prvom redu radi o nesigurnosti življenja građana države Bosne i Hercegovine u njezinom jednom dijelu i zapravo se vodi jedan specijalni rat protiv Bošnjaka. “Pod plaštom borbe protiv terorizma, pokušava se zapravo ostvariti ratni cilj onih koji su izvršili ili su pomagali agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu od 1992-1995. godine”- naglasio je Mehmedović. U cilju zaštite od pojave sigurnosno-pravnog haosa u državi Bosni i Hercegovini pod okriljem nesigurnosti i straha ljudi, jedan od zaključaka javne rasprave jeste nužnost institucionalnog rješavanja problema bošnjačkog naroda.

Moderator javne rasprave mr. Fatmir Alispahić je naglasio nužnost organiziranja nedjeljnih sesija na teme važne za Bošnjake na osnovu kojeg će biti upućen zahtjev Svjetskom bošnjačkom kongresu i Bošnjačkoj nacionalnoj fondaciji za organiziranje istih.

Služba za odnose sa javnošću

https://www.youtube.com/watch?v=gWaY4cDDrIc&feature=emb_title&ab_channel=COOLIN.BA