Velika kulturna manifestacija u Frankfurtu povodom Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka

0

Povodom Dana državnosti Bosne i Dana Sandžaka, u Frankfurtu je 25. 11.2023. godine, održana velika kulturna manifestacija, pod parolom „Jedno smo”.

Organizatori skupa su bili Bošnjačka nacionalna fondacija BNF, Zajednica sandžačke dijaspore ZSD, Udruženje Amanet i humanitarna organizacija Bošnjaci Frankfurta i dijaspore BFD.

Tokom večeri prezentirane su dvije knjige akademika Ferida Muhića, „Islamski identitet Evrope” i „Ontologija Islama”.

Uvodničari su, pored akademika Muhića, bili muftija sandžački i predsjednik BNF-a Abdurrahman-ef. Kujević, predsjednik ZSD-a Mithat-ef. Mujović, imam BKC Sandžak iz Dortmunda hfz. Haris-ef. Kalač, predsjednik udruženja “Amanet” iz Dortmunda gospodin Amir Aletić, te predsjednik BFD-a Besim Fehratović.

Svaki od izlagača je govorio o radu i djelovanju institucije koju predvodi, sa osvrtom na naše prioritete u smislu vjerskog i nacionalnog udruživanja, kroz prizmu umreženog angažmana, na polju ostvarivanja temeljnih i ključnih interesa, na nivou nacije i ummeta općenito.

Prvi domaćin manifestacije Harun Merdić, predsjednik BNF-a za Njemačku, u svom govoru je, također, predstavio impozantne ostvarene rezultate BNF-a u Njemačkoj, u protekle dvije godine, sa jasnim smjernicama za viziju rada ovog odbora u bodućnosti.

I pored pet skupova, koji su u isto vrijeme zakazani u Frankfurtu i okolini, povodom obilježavanja ova dva važna datuma, možemo da konstatujemo da je ovo veoma uspješna predstava naših najvećih kulturoloških vrijednosti.

Veče je upotpunjeno ilahijom o Palestini, koju je napisao, i premijerno izveo te večeri imam BKC Frankfurt Dženan-ef. Šemović.

Glavne poruke sa skupa su; Bošnjaci su autohton narod u Evropi. Oduvijek su bili domaćini na svojoj teritoriji. Bosna i Sandžak su naš domovinski prostor i mnogo su više od obične teritorije. Evropa pripada muslimanima onoliko koliko i drugim konfesijama. Muslimani su utkali svoju kulturu u Evropu, i to je dio njenog ličnog identiteta.
Sve prepreke trebamo otkloniti na putu postizanja najvećih uspjeha i ciljeva na individualnom i kolektivnom nivou.
Moramo se više otvoriti kako bi nas drugi upoznali. Ta, Bošnjaci imaju šta da ponude narodima sa kojima žive, kako u domovini, tako i u dijaspori.