BIJELA KNJIGA ŽRTAVA SANDŽAKA 1941-1945

0

Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF) obezbjeđuje finansiranje temeljnih nacionalnih projekata koji su od suštinskog značaja za bošnjački narod. Jedan u nizu projekata iza kojeg je stala BNF je edicija od 10 tomova BIJELA KNJIGA ŽRTAVA SANDŽAKA 1941-1945 autora Fehima Džogovića u uredništvu, mentorstvu i koautorstvu akademika Šerba Rastodera a sve to pod pokroviteljstvom Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti (BANU).

Prvu knjigu u ediciji čine “Dokumenti”. Iz razloga što je uočena intencija da se zločini pojedinih političkih subjekata (prije svega četnika) nastoje prikazati kao izraz ustaljenog atavizma, mržnje i netrpeljivosti koja se lokalizuje na “prostor Sandžaka”, dok dokumenti nedvosmisleno ukazuju da se radi o “projektu” osmišljenom u vrhovima četničkog i drugih nacionalističkih pokreta.

Druga knjiga unutar edicije „Sandžak –žrtve rata 1941-1945“ posvećena bjelopoljskom srezu. Decenijski rad autora donosi iznenađujuće i frapantne podatke o tome da je na ovom području u toku rata 1941-1945 život izgubilo više od 10% stanovništva.

U knjizi trećoj autor je postavio sebi cilj – doći do istine ili, do, što je moguće objektivnijeg sagledavanja broja civilnih i ratnih žrtava koje su pale u petnjičkom kraju tokom trajanja Drugog svjetskog rata od 1941. do 1945. godine što je rezultiralo knjigom koja nosi naslov „Sandžak 1941-1945. – žrtve rata Opština Petnjica“.

I četvrta je, do sada posljednja odštampana knjiga, akademika Šerba Rastodera pod naslovom REVOLUCIONARNA (NE)PRAVDA u kojoj su tretirana SUĐENJA BOŠNJACIMA/MUSLIMANIMA CRNE GORE ZA navodna (NE)DJELA POČINJENA TOKOM RATA 1941-1945.

Ovo su samo prva četiri toma iz edicije BIJELA KNJIGA ŽRTAVA SANDŽAKA 1941-1945. Svi zainteresirani za nabavku i podršku ovom projektu mogu se javiti predstavništvima BNF-a u Sarajevu, Novom Pazaru, Rožajama te svim podružnicama u dijaspori.

 

KUPI KNJIGU I POMOZI SVOJU NACIJU

POKREĆEMO JEDNU SPECIFIČNU AKCIJU KOJA JE KORISNA SA VIŠE ASPEKATA. SADRŽI PODRŠKU NAŠIM TEMELJNIM NACIONALNIM INSTITUCIJAMA BANU-U I BNF-U. NA KONCU SAV PROFIT ĆE TAKOĐER IĆI U FOND ZA PROJEKTE ISTE VRSTE.

Bošnjačka nacionalna fondacija BNF obezbjeđuje finansiranje temeljnih nacionalnih projekata koji su od suštinskog značaja za bošnjački narod. Jedan u nizu projekata iza kojeg je stala BNF je edicija od 10 tomova BIJELA KNJIGA ŽRTAVA SANDŽAKA 1941-1945. autora Fehima Džogovića a u uredništvu i mentorstvu koautora akademika Šerba Rastodera a sve to pod pokroviteljstvom Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti BANU-a.

Prva četiri toma izlaze 01. marta. Ko želi da podrži ovaj projekat to može učiniti na na jedan od datih načina:

  1. Direktnom donacijom za štampu,
  2. kupovinom kompleta od 4 toma po cijeni od 50€ ili
  3. donacijom i kupovinom kompleta.

Kontakt

email: sekretarijat@bnfondacija.com

tel: +387 60 35 04 605 ili +382 69 070 011