Predsjednik BNF-a prisustvovao na konferenciji o vodama Bosne i Hercegovine u organizaciji SBK

0

Svjetski bošnjački kongres, u saradnji s organizacijama u čijem su fokusu pitanja od vitalnog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu, organizovao je danas Konferenciju o temi: Vode Bosne i Hercegovine.

Cilj održavanja ovog skupa je iznošenje stavova stručne zajednice u vezi s ovim značajnim resursom naše države, ali i prezentiranje umjetničkog osvrta na ovu blagodet.

Program je otvorio direktor Agencije za vodno područje rijeke Save, a posjetiocima Konferencije su se obratili i univerzitetski profesori, resorni ministri ali i predsjednik uprave Elektroprivrede BiH.

Svjetski bošnjački kongres se na ovaj način priključio obilježavanju Svjetskog dana voda, koji se održava 22. marta svake godine od 1993. Godine i fokusira se na važnost slatke vode.

Svjetski dan voda slavi vodu i podiže svijest o 2,2 milijarde ljudi koji žive bez pristupa bezbjednoj vodi. Radi se o poduzimanju mjera za rješavanje globalne krize vode. Osnovni fokus Svjetskog dana voda je podrška postizanju cilja održivog razvoja 6: voda i kanalizacija za sve do 2030. godine.

Ideja za ovaj međunarodni dan datira iz 1992. godine, godine u kojoj je održana Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Janeiru. Iste godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se 22. mart svake godine proglašava Svjetskim danom voda, koji će se obilježavati od 1993. godine.

Kasnije su dodane i druge proslave i događaji. Na primjer, Međunarodna godina saradnje u sferi voda 2013. i tekuća Međunarodna dekada za akciju o vodama za održivi razvoj, 2018-2028. Ova obilježavanja služe da reafirmišu da su mjere za vodu i kanalizaciju ključne za smanjenje siromaštva, ekonomski rast i održivost životne sredine.

Ovoj veoma važnoj konferenciji je prisustvovao predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević.