Plodovi Sandžak biznis foruma: Pešter sahat kula poklon Bosne Sandžaku

0

U organizaciji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, Bošnjačke nacionalne fondacije, te opština Ilidže i Sjenice u mjesecu avgustu organiziran je Sandžak biznis forum 2021. pod nazivom „Perspektive lokalnog razvoja i prekogranična saradnja“.

Na ovom skupu donijeti su mnogobrojni zaključci i preporuke, a između ostalog Vlada Kantona Sarajevo je obećala donaciju sredstava za izgradnju Pešter sahat kule u Dugoj Poljani.

Ovim povodom jučer su u Sarajevu ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i predsjednik Opštine Sjenica Munib Mujagić potpisali sporazum koji predstavlja podršku Vlade KS u izgradnji ovog historijskog i kulturnog objekta. Vrijednost sporazuma je 100.000 KM. Potpisnici sporazuma istakli su da Sahat kula predstavlja reprezentativan objekat koji simbolizuje prisustvo bosanske kulture i duha na prostorima ove opštine i šire, te da će izgradnja ovog objekta dati poseban pečat ne samo saradnji između kantonalne vlade i opštine Sjenica nego i odnosima između Bosne i Hercegovine, Sandžaka i cijele Srbije.

U sandžačkoj delegaciji su, pored predsjednika opštine Sjenica Muniba Mujagića, bili i potpredsjednik Skupštine opštine Sjenica dr. Rejhan Kurtović i potpredsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF-a) gospodin Hako Duljević.

Ispred Vlade kantona Sarajevo, pored ministra Samira Avdića, sastanku i potpisivanju sporazuma je prisustvovao predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić.

Informativna služba BNF-a