Promocija knjiga Akademika Muhića u Geteburgu

0
Bošnjačka nacionalna fondacija BNF u suradnji sa Islamskom zajednicom Bošnjaka u Geteburgu, organizirala je u ovom gradu promociju knjiga „Islamski identitet Evrope” i „Ontologija Islama” autora akademika Ferida Muhića.
Na početku skupa prisutnima se obratio muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević, koji je govorio o obavezi institucionalnog jačanja i uvezivanja Bošnjaka na vjerskom, naučnom, kulturnom, ekonomskom i političkom nivou.
– Nakon devedesetih godina, mi Bošnjaci smo doživjeli drugi talas buđenja i osvješćivanja, a to se desilo na čelu sa rahmetli Muftijom Muamerom Zukorlićem i reis-ef. Mustafom Cerićem. Tada su osnovane institucije poput Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Svjetskog bošnjačkog kongresa, Matice bošnjačke, Bošnjačke nacionalne fondacije i drugih. Ove dvije knjige, koje su pred vama, su poseban vid odbrane istine, ovdje na tlu Evrope, od strane akademika Muhića, koji se uhvatio u koštac sa najvećim svjetskim filozofima današnjice, odgovarajući im na njihove zablude i dajući rješenje i izlaz čovječanstvu iz tjesnaca u kojem se svijet našao, istakao je muftija Kujević.
Akademik Šerbo Rastoder je govorio o važnosti ove dvije knjige nakon čega je tretirao temu “Deset grijeha bošnjačkog naroda” nabrajajući, uslovno rečeno, grijehe koje nam spočitavaju drugi a zbog čega su nas smatrali legalnom metom, da nam se svete svim vrstama zločina pa čak i genocidom.
Akademik Ferid Muhić je kroz priču o ovim knjigama objasnio da su muslimani u Evropi svoji na svome i da je ovaj kontinent sve najveće svoje vrijednosti, u stvari, dobio zahvaljujući islamu i muslimanima. Onda je obradio temu “Da li je religija kohezioni faktor u vremenu globalizma u svijetu?”
Moderator skupa, koji je trajao puna četiri sahata, bio je Mirsad Hamidović.
Informativna služba BNF-a