Tribina: “Moj maternji je bosanski jezik jer ja sam Bošnjak”

0

U maloj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika organizirana je tribina na temu “Moj maternji je bosanski jezik jer ja sam Bošnjak”.

Na tribini su govorili muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević i prof. Mahmud Suljević, tribinom je moderirao prof. Mirzet Faković.

Govoreći o uticaju bosanskog jezika prof. Mahmud Suljević naglasio je da je jezik nosilac identiteta jednog naroda.

“Njime se čuva prošlost ali isto tako i budućnosti, njegovo baštinjenje nosi sa sobom prosperitet, u suprotnom, nedostatak svijesti o svom jeziku i svom identitetu dovodi do gubljenja jednog naroda. Uprkos svim problemima i poteškoćama kroz koje je prolazio bosanski jezik, on je opstao i opstaće sve dok ima neko da ga čuva, njime govori i ponosi se.”

Muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević naglasio da je riječ osnova kulture.

“Sve potiče od riječ, ne postoji ništa dobro a da mu nije prethodila riječ, također ne postoji nijedna vrsta zla koje se dogodilo, događa se ili će se dogoditi a da mu nije prethodila riječ, najveće ratove je prouzrokovala riječ. Nakon što su ljudi ovdje prihvatili islam, onda je bosanski jezik obogaćen islamskom kukturom, islamskom civilizacijom, islamskim vrijednaotima i otud i mi imami i mi koji smo zaduženi za vjerski odgoj i promoviranje vjerske svijesti smo i pozvani sa tog aspekta da govorimo o bosanskom jeziku. Ono što postane obilježje muslimana na jednom prostoru, obaveza je to zaštititi i čuvati, jezkom se izražava kultura, izražava se vjera i istina, otuda je tolika borba oko tog jezika a jezik se najviše može promovirati čuvati upravo stvaranjem i pisanjem. Zbog toga je važno da mi budemo svjesni onoga što jesmo, da budemo svjesni naših vrijednosti.”

Tribinu je organizirala Bošnjačka kulturna zajednica a pokrovitelj tribine bila je Bošnjačka nacionalna fondacija.