U Rožajama organizirana promocija knjige “Ontologija islama” akademika Ferida Muhića

0

U prepunoj sali hotela Wahels u Rožajama, organizirana je promocija knjige “Ontologija islama” autora akademika Ferida Muhića.

Na promociji su govorili: predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, akademik Šerbo Rastoder i akademik Ferid Muhić.

Kada je u pitanju ljudsko stvaranje, nema sumnje da je riječ i knjiga polje gdje čovjek nema premca, istakao je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

„Kada je u pitanju pisanje knjiga, također, moramo priznati i zaključiti da na tržištu postoji jedna velika inflacija različitih knjiga i različitih zapisa. Ono što je jako važno da znamo jeste da naša elita ima obavezu da vreduje i verificira ono štivo i onaj tekst koji zaslužuje da se nađe u nekoj knjizi i da se nazove knjigom, od različitih banalnih i bizarnih tekstova koji uopće ne zaslužuju da nose epitet knjige, odnosno djela. Zbog toga naša akademska elita ima veliku odgovornost da nam kaže šta vrijedi a šta ne vrijedi.“, kazao je muftija Kujević.

Naglasio je da knjige kao što je „Ontologija islama“ zaslužuju da nose epitet velikih i kapitalnih djela.

„Ova knjiga govori o onome što je najvrijednije, govori o islamu, o Bogu, a ono znanje koje je vezano za Boga je najvrijednije jer govori o onome što je najvrijednije. Ono što je mene impresioniralo jeste da naš vrijedni akademik objašnjava u ovoj knjizi da je vjerovanje u Boga iznad empirijskog istraživanja i da je znanje koje dolazi iz objave, tj. znanje koje je došlo direktno od Boga preko Božijih Poslanika, nužno znanje koje nema nikakave potrebe da se dokazuje. Mi muslimani smo privilegovani time što imamo pored razuma i drugi izvor svjetla i drugi izvor znanaj, to je objava koju je Uzvišeni Stvoritelj i Bog slao redovno i permanentno čovječanstvu preko svojih Poslanika.“

Akademik Šerbo Rastoder je naglasio da je Rožaje uvijek jedinstveno u onome što je dobro. Istakao da je Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka pored brojnih realiziranih projekata, formirao i Klub mladih istraživača Rožaja.

„Iz razloga što ja zaista mislim da mi tim mladim generacijama trebamo dati šansu i učiniti sve da im pomognemo. Suština svih priča je u tome da mi naše sve priče izvedemo iz avlije. One su jake, one su teške i saglasno tome, ja sam odbio neke avlijske konferencije ili konferencije na pričama koje su nama svima jasne. Moj cilj i moja ambicija je da naše priče postanu opšte dobro i opšta vrijednost, i one priče sa kojima ja mogu izaći i u Evropi i među svojim kolegama širom svijeta, kao šo je knjiga Ferida Muhića.“, poručio je akademik Ratoder.

Autor knjige „Ontologija islama“ akademik Ferid Muhić u ovom djelu, između ostalog govori o sljedećem:

„O islamu, o Kur’anu kao ustavu čovječanstva, o tome da je islam zapravo oduvijek u svijetu, a da je u određenom trenutku ušao u svijet kao objavljen jer je, ako je to Božija riječ, ona oduvijek bila u Bogu, On je vječan, islam je oduvijek u Njemu, sve je oduvijek u Njemu, ovaj sav svijet je oduvijek u Njemu. U tom smislu ne može biti proizvod društvenih okolnosti jer kakve god bile okolnosti, islam je opstao i hrišćanstvo je opstalo i sve religije bazirane na objavi su opstale, iako su se okolnosti društva mijenjale, nema onih društava, sve druge ideologije propadnu kada propadne društvo koje ih je stvorilo. Ne postoji nijedna ideologija koja je opstala koliko god sistematski je forsirala vlast svim sredstvima, od prinude do edukacije na svim nivoima, koja je opstala kada je to društvo propalo. Sve su te ideologije propale sa propašću društva jer su nastale u tom društvu. Padne drvo, nema više ni plodova koji su na tom drvetu porasli, dozreli, ali religija nije dozrela ni na jednom drvetu. Kako god padao društvo, kako god padala stabla društava, plodovi religije ostaju jer nisu nikli na tim stablima, oni su se tu samo primjenili.“, naglasio je akademik Muhić