Uručena nagrada “Drevna Bosna” za rad na temu „Muftija Muamer Zukorlić – lik i djelo“

0

U prostorijama BNF-a u Sarajevu, nagradu u vidu knjige Drevna Bosna, osvojenu na takmičenju za najbolji literarni rad na temu „Muftija Muamer Zukorlić – lik i djelo“ preuzela je Ðana Handžo Feriz.
Đana je rođena u Mostaru, gdje je provela djetinjstvo i završila osnovnu i srednju školu.
Godine 2011. odlazi u Njemačku, gdje završava bachelor studije i master studije održivog marketinga i vođenja preduzeća.
Piše poeziju, kratke priče i autorica je romana “Priviđenje” koje uskoro treba da ugleda svjetlost dana.
O razlozima ili motivaciji pisanja o rahmetli Muftiji Zukorliću, kaže;
„Rahmetli Muftija Muamer Zukorlić nije bio samo vjerski predvodnik, bio je filozof, humanista, profesor, odgajatelj brojnih nacija i generacija. Tako svestrano, nesebično, mudrom mišlju i riječju, poput britke sablje, prenoseći svoje znanje svim ljudima ovoga svijeta, izazivao je kod mene izuzetno veliko poštovanje i divljenje. S tim u vezi je ovaj moj rad na literarnom konkursu, na temu “Muftija” minimalno dobro i zahvalnica za sav njegov neizmjerni trud i angažman.
Osjećam žal jer nisam imala priliku da ga lično upoznam. Koja li je to radost bila prisustvovati njegovim predavanjima, dobiti svojih pet minuta i postaviti mu pitanje, te dobiti njegov odgovor?! O tome mogu samo da razmišljam i maštam. Iznenadnim odlaskom ovog velikog čovjeka, u meni se probudila lavina spoznaje da ne smijemo čekati i odlagati susrete s ljudima kao što je bio Muamer.
Naprotiv, takve susrete trebamo borbeno, ljubomorno i objeručke snažno obgrliti i kao strijelom nošeni, pohrliti ka njima.
O Muftiji Muameru mi je teško pričati u perfektu, napišem, ali to tako ne osjećam. Meni je osjećaj u njedrima važniji od realnosti napolju. Muftija Muamere, živiš s nama i širiš svoju humanu misiju i dalje!”