Akademik Muhić i muftija Kujević na tribini u džematu Oberentfeldenu u Švicarskoj

0

Odbor Bošnjačke nacionalne fondacije u Švicarskoj, u suradnji sa rukovodstvom džemata u gradu Oberentfeldenu, organizirali su veliku tribinu 20.1.2023. godine, povodom promocije dvije knjige – „Islamski identitet Evrope” i „Ontologija Islama” autora akademika Ferida Muhića.

Pored autora, o ovim vrijednim djelima, izlaganje je imao i muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević, koji je ujedno i predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije. Muftija je istakao da su Bošnjaci dobili akademsku elitu koja autentično govori o vjerskom i nacionalnom identitetu svog naroda. U te pojedince nedvojbeno spada prvi predsjednik Bošnjačke akademije nauku i umjetnosti akademik Ferid Muhić.
On je specifičan po mnogo čemu, a dominantna vrlina koja ga krasi, jeste, da ima sposobnost da najveće istine i pitanja približi, pitkim i jednostavnim govorom, svakom čovjeku, bez obzira da li se radilo o akademskom gradjaninu ili običnom čovjeku, a svi smo mi obični ljudi.
– Ove dvije knjige povećavaju ponos i dostojanstvo svakom muslimanu koji ih pročita. U knjizi „Islamski identitet Evrope” autor govori da je Evropa kontinent koji podjednako pripada, kako jevrejima i kršćanima, tako i muslimanima. Sve tri velike vjere su objavljene na istoku. Nijedan Božiji poslanik nije živio u Evropi. Muslimani su od sedmog vijeka zastupljeni na tlu Evrope, kroz dvije velike i najmoćnije države, tada Andaluziju i Osmansko carstvo. Jedna je trajala osam stotina godina, a druga pet vijekova. Muslimani su u Evropu utkali neizbrisiv trag na polju, nauke, kulture, ekonomije i drugim civilizacijskim poljima, zato je nemoguće govoriti o Evropi kao o monolitnom kontinentu.

U drugoj knjizi akademik govori o vjerovanju u Boga, kao najvećoj istini. Iznio je mnogo dokaza da empirija nije jedini izvor znanja, kako to tvrdi aktualna zapadna civilizacija, već se znanje, prije svega, crpi iz Božije objave, filozofije i umjetnosti. Proklamovao je činjenicu da je Kur’an ustav za cijelo čovječanstvo, u svim vremenima i na svakom mjestu.
Osvrnuo se i na važnost dva autohtona evropska naroda na Balkanu, Bošnjake i Albance. Oni su najsrećniji narodi u Evropi, jer su većinski povjerovali u Kur’an, kao posljednju objavu i u posljednjeg poslanika, Muhammeda, alejhisselam.
Oni su na Balkanu domaćini, a svi ostali su došli sa strane. Stvari je postavio na svoje mjesto. Okrenuo ih naopaslo a bile su izvrnute.
Zablude o Islamu i muslimanima, na Balkanu, je argumentirano zdrobio i raspršio! Zato je obaveza svakom muslimanu u Evropi, a posebno Bošnjacima, da imaju ove knjige u svojim domovima, rekao je, izmedju ostalog, muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević.

Akademik Ferid Muhić u svom iscrpnom govoru je počeo od razloga koji su ga ponukali da krene pisati ove knjige.

– Nakon što je bivši papa Benedikt XIV. proklamovao stav da je Evropa monolitni tj. kršćanski kontinent, uzeo sam da skupljam mnogobrojne činjenice i argumente koji govore potpuno suprotno od iznijete tvrdnje. Sve tri dominantne evropske religije su došle sa istoka. I Islam je stotinama godina dominirao velikim djelom Evrope, dok je skoro cijela sjeverna Evropa gacala u blatu politeizma i paganstva. Najveća civilizacijska dostignuća Evropa je naučila od muslimana! Sapun su muslimani izmislili, hammame-kupatila, proširili znanje iz farmacije, algebre i drugih naučnih disciplina. U isto vrijeme se jedan kralj evropske države hvali da njegovo kraljevsko lice voda nikada nije dotakla. Zato govoriti o Evropi, a zanemariti njen islamski identitet, je u najmanju ruku apsurdno.
Druga moja knjiga, koja je pred vama je filozofski pristup objašnjavanja pitanja Islama i svijeta. Islam je od Boga a On je stvorio svijet. Nezamislivo je postojanje svijeta bez islamske koncepcije, rekao je, izmedju ostalog, akademik Ferid Muhić.

Moderator večeri je bio imam džemata hfz. mr. Armin-ef. Harbaš.

Proučena je zajednička dova za ozdravljenje predsjednika ovog vrijednog džemata Mirsada-ef. Mujadžića.
Na kraju večeri se obratio predsjednik BNF-a za Švicarsku gospodin Midhet Jakupović, koji je sa ponosom istakao da je knjiga „Ontologija Islama” izašla pod finansijskim potkroviteljstvom BNF-a.
– Ovo je najbolje objašnjenje čime se bavi BNF. I da je nemoguće materijalnim vrednovanjem procijeniti vrijednost ovih djela, koja nam vraćaju ponos i dostojanstvo, a toga nam je jako potrebno. Stoga, hvala svim aktivnim članovima BNF-a, a oni koji se nisu učlanili trebaju to čim prije da urade.

Informativna služba BNF-a