Velika tribina BNF-a u kantonu Zug, u Švicarskoj

0

Bošnjačka nacionalna fondacija u Švicarskoj, u suradnji sa džematom kantona Zug, organizirala je veliku tribinu u subotu večer 21.1.2023. godine, sa jacije namaza.

Na tribini su govorili prvi predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Ferid Muhić i muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević, koji je ujedno i predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije. Moderator skupa je bio uvaženi imam džemata Hajrudin-ef. Mujkanović koji je izrazio najtopliju dobrodošlicu gostima, zahvalivši im se za nesebični trud koji ulažu na polju uzdizanja svijesti Bošnjaka o vjerskom i nacionalnom identitetu.

Tema je bila promocija dvije veoma važne knjige akademika Ferida Muhića – „Islamski identitet Evrope” i „Ontologija Islama”.

Muftija Kujević je podvukao da, kada pogledamo kroz šta je sve prošao bošnjački narod i kakvi su sve programi bili napisani za naš biološki nestanak i istrijebljenje, trebamo biti zadovljni šta smo sve postigli. A, ako pogledamo dokle su stigli drugi narodi, koji su u medjuvremenu postali nacije, onda nas to vodi na zaključak da moramo još mnogo da radimo na pojedinačnom i institucionalnom nivou kako bismo se upisali na listi razvijenih naroda.

– Ove dvije knjige našeg akademika Ferida Muhića su put koji dodatno povećava naš ponos, slobodu i dostojanstvo, jer u njima je napisana jasna istina o nama, sa nepobitnim dokazima i odgovorima na sve zablude koje su nam vijekovima organizovano podmetane i nametane, posebno kroz planove i programe u školstvu, rekao je, izmedju ostalog, muftija sandžački hfz. Kujević.

Akademik Ferid Muhić je u svom jedinstvenom stilu govorio o razlozima koji su ga ponukali da napiše ove dvije knjige i da je Islam naša najveća vrijednost, kojom nas je Milostivi Gospodar svih svjetova počastio.

– Znajte da je najveća privilegija koju su nam priredili naši preci, to što su dobrovoljno primili islam, jer islamizacije nije bilo niti je ona uopće moguća. Zato je moja svakodnevna dova Stvoritelju da sačuva Bošnjake u dinu islamu, poručio je akademik Muhić.

Na kraju skupa se obratio gospodin Midhet Jakupović, predsjednik BNF-a za Švicarsku, govoreći o projektima naše nacionalne fondacije, koja se bavi podrškom temeljnih i ključnih projekata od općeg interesa za Bošnjake koji žive u domovini Bosni, Sandžaku i ostalim zemljama Balkana, ali i onih koji su dijaspora diljem svijeta, na istoku i na zapadu.

Razgovor sa gostima je potrajao dugo u noć, uz interaktivno uključivanje prisutnih gostiju, koji su na ovaj skup došli iz svih krajeva lijepe Švicarske.

Informativna služba BNF-a