Akademik Muhić i muftija Kujević na tribini u IBC „Cirih”

0

Pod pokroviteljstvom Bošnjačke nacionalne fondacije u Švicarskoj, i u suradnji sa džematom „Cirih”, 22.1.2023. godine, organizirana je promocija nove knjige akademika Ferida Muhića „Ontologija Islama”, koja je izašla u izdavaštvu Instituta za historijiu, demografiju i antropologiju Sandžaka, a uz finansijsku potporu BNF-a.

Tribinu je otvorio imam džemata Semir-ef. Omerčić, proučivši odlomke iz Kur’ana časnog. U ime džemata, skup je poselamio i gostima dobrodošlicu izrazio potpredsjednik, gospodin Nihad Hrustić. Nakon toga, o važnosti knjige govorili su uvodničari – muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević i akademik Ferid Muhić.

Muftija Kujević je istakao da je naša akademska elita, posebno u vremenu komunizma bila, uglavnom, na drugoj strani kada su u pitanju interesi naroda iz kojeg su potekli.

– Sada, hvala Allahu, imamo akademike svjetskog profila i ranga kakav je Ferid Muhić, koji ponosno i dostojanstveno piše istinu o identitetu našeg naroda, odgovarajući na lažne teze historije, koju su drugi pisali o nama, predstavljajući nas inferiornim.
„Ontologija Islama” je knjiga koja ima, maltene, dva dijela. U prvom dijelu autor govori o vjerovanju u Stvoritelja, Gospodara svih svjetova, veličini Kur’ana koji je svojevrsni ustav cijelom čovječanstvu, te krizi u koju je došla ljudska zajednica danas, stavljajući čovjeka, razum, nauku i druga stvorenja na stepen božanstva, što je nedopustivo.
Prof. Muhić u knjizi daje jasne smjernice da je jedini izlaz za čovjeka, u stvari, iskreni odnos prema Bogu, pokornost i odanost Njemu, kroz norme etike i morala.
U drugom dijelu akademik Muhić govori o zbilji muslimanskih naroda na Balkanu, sa posebnim osvrtom na Bošnjake i Albance, koji su starosjedioci svoga prostora, autohtoni narodi Balkana i najsretniji u Evropi, jer su jedini od svih drugih većinski, povjerovali u posljednju Božiju objavu, Kur’an i zadnjeg Allahovog poslanika Muhammeda, alejhisselam.
Ovu privilegiju su kroz historiju vijekovima skupo plaćali velikim žrtvama i gubicima, zaključio je muftija.

Akademik Ferid Muhić napomenuo je da knjiga „Ontologija Islama” predstavlja filozofsko djelo u kojem on tretira odnos Islama i svijeta. Ne postoji momenat kada je svijet bio bez Islama, jer je Islam od Mudrog Stvoritelja koji je oduvijek.
On je živi i vječni. Živio je savršenim životom prije nego je svijet i postojao. Milostivi Gospodar se čovječantvu obraćao kroz objavu i knjige koje je postepeno slao, shodno sazrijavanju ljudskog roda. Na kraju je objavljen Kur’an čime je kompletirana i upotpunjena Božija riječ za čovjeka sa univerzalnim porukama i normama za sva mjesta i sva vremena. Oni koji osporavaju istinitost Kur’ana i poslanika Muhammeda, alejhisselam, zapravo pokušavaju da sačuvaju monopol u kojem drže svoje sljedbenike, nudeći im varijantu obožavanja različitih lažnih božanstava, do te mjere da su čak rekli da je čovjek stvorio Boga, a ne Bog čovjeka.
Na taj način drže ljude u zabludi, daleko od čistog izvora znanja, koji je došao sa neba, a za kojim čovječantvo ima stalnu nasušnu potrebu.

Na kraju skupa prisutne je poselamio predsjednik BNF-a za Švicarsku, gospodin Midhet Jakupović, koji se zahvalio rukovodstvu džemata na ovoj ukazanoj prilici i ukratko predstavio rad fondacije.

– Knjiga poput ove su naši projekti preko kojih mi rušimo predrasude i stereotipe o nama i vraćamo slobodu, dostojanstvo i ponos našim Bošnjacima, koji su gospoda Balkana i Evrope.
Zato je nacionalna i moralna obaveza da svaki Bošnjak i Bošnjakinja budu članovi BNF-a, uz konkretnu mjesečnu članarinu i da na taj način zajedno gradimo svijetlu budućnost na temeljima razvoja i prosperiteta, a ne putem milostinje i sadake, poručio je predsjednik Jakupović.

Informativna služba BNF-a