BNF bilježi značajne rezultate i nastavlja diskurs slobode i autonomnosti

0

Povodom medijskih navoda u kojim je uz neadekvatne opise i kvalifikacije napadnuta Bošnjačka nacionalna fondacija od strane nekih zlonamjernih tabloida, osjećamo potrebu da, dio javnosti koji je manje upućen u rad ove naše institucije, upoznamo sa nekim činjenicama i temeljnim vrijednostima na kojima je projektovana, izgrađena i djeluje.

Kao što i u zvaničnom opisu stoji, Bošnjačka nacionalna fondacija je humanitarna, neprofitabilna, nevladina, dobrovoljna i vanstranačka Fondacija koja djeluje na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i u svim drugim državama u kojima žive Bošnjaci kao narod. Fondacija svoj rad zasniva na načelima humanosti, tolerantnoasti, nepolitičnosti i nediskriminaciji po bilo kojoj osnovi.

Na krilima panbošnjačkog buđenja koje su predvodili Muftija Akademik Muamer Zukorlić rhm.  i Reisu-l-ulema  Mustafa ef. Cerić, BNF je osnovana u Sarajevu, 27.12.2011. godine.

Kao što je i navedeno BNF je nadstranačka i nadpartijska organizacija-fondacija na nivou nacije koja je osnovana da podržava temeljne nacionalne projekte kao što su Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, Svjetski bošnjački kongres, Matica Bošnjačka, kao i ostale organizacije, te u tom smislu ni jedna politička organizacija nema, niti može, imati ingerencije nad njom, osim tri temeljne nepolitičke organizacije koje imaju osnivačka prava, a to su Svjetski Bošnjački kongres, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, kao i Islamska zajednica.

U tom smislu, svaki vid insinuacija i površnih zlonamjernih tvrdnji koje imaju za cilj diskreditaciju i umanjivanje vrijednosti, konstruktivnosti i neovisnosti naše institucije doživljavamo, sa jedne strane kao pokušaj minimiziranja rezultata našeg djelovanja, a sa druge kao priznanje za uspješan i predan rad, te priznanje rezultata koji se ne mogu sakriti i zamagliti.

Ne čudi nas da se ovoliki fokus stavlja na BNF i njen rad i što se Fondacija pokušava prikazati kao plijen, a njeno rukovodstvo kao nepouzdano i nedostojno. Ovim putem želimo da se ogradimo od ovakvog vida neetičkog medijskog djelovanja i demantujemo neistine iznešene u javnosti. Svaki vid ulaženja u ovu vrstu polemike je samo pomoć medijskim palikućama i njihovim pomoćnicima iz sjenke sa nedostatkom elementarne pristojnosti i uljudnosti i čije riječi odslikavaju stanje njihovog duha.

Bošnjačka nacionalna fondacija ima svoj statut, svoje organe i precizna pravila po kojima postupa i djeluje, te u tom smislu svaki pokušaj njene diskreditacije i skretanja sa kursa radi kojeg je i osnovana, neće nikome biti dopušten.

Informativna služba BNF-a