Delegacija BNF-a Austrije u pohod domovini

0

Delegacija Bošnjačke nacionalne fondacije iz Austrije u sastavu: Muamer Džanković – predsjednik, Sadik Menković – član Upravnog odbora, Izet Kastrat – član i Elvis Mujević – član, boravili su nekoliko dana u domovini, Bosni i Sandžaku, i imali veoma važne posjete i susrete.

Domaćin vrijednoj ekipi privrednika predsjednik BNF-a muftija Abdurrahman Kujević je sa svojim saradnicima: Anesom ef. Fejzićem, Ervinom Pepićem, Almirom Muratovićem, Arminom Demićem i Sedadom Fetahovićem priredio zanimljiv i bogat protokol posjete. Gosti su u Sarajevu obišli Tunel spasa na Ilidži, nekoliko istaknutih privrednika koji su razvili ozbiljne poslove u Bosni i Sandžaku, dokazujući svoj patriotizam na konkretno koristan način. U poslijepodnevnim satima delegacija je prisustvovala premijeri filma “Prsten za glavu aždaje” Avde Huseinovića u multimedijalnoj sali Fonda Memorijala KS. Na kraju posjete u Bosni priređen je prijem u sjedištu nacionalnih institucija u Sarajevu gdje je muftija Kujević upoznao prijatelje sa realiziranim projektima i onima koji su u fazi ostvarenja pod pokroviteljstvom BANU-a i BNF-a.

Put prema Sandžaku je sadržao posjetu džamije Kajserije u gradu heroja Goraždu, gdje nas je sve lijepo dočekao imam džamije Rasim ef. Džafić.

Taslidža je kulturna prijestolnica Sandžaka. Posjeta Husejn-pašinoj džamiji, jednom od najljepših zdanja u Sandžaku i šire, ne ostavlja nikoga ravnodušnim. U klubu džematlija Taslidža muftija se zahvalio predsjedniku Kluba gospodinu Remziji Demiroviću i cijeloj ekipi na plemenitom dočeku u ovoj lijepoj čaršiji i govorio o važnosti društvenog angažmana na polju podizanja svijesti o našoj kulturi i tradiciji.

Dolinom Šahovića došli smo do Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak u Petnjici na Bihoru, gdje je doček priredio direktor, gospodin Almir Muratović i upoznao prisutne sa aktivnostima ove ustanove koja je sidro i bajrak slobode, dostojanstva i nadasve općeg pozitivnog aktivizma u ovom kraju.

U Rožajama je delegacija obišla Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka, gdje ih je dočekao supervizor Anes ef. Fejzić i upoznao sa radom i aktivnostima Instituta. Delegacija je posjetila i zgradu Muftijstva sandžačkog i Odjeljenja Gazi Isa-beg Medrese u Rožajama, kao i Školu Kur’ana časnog. Muftija Kujević je delegaciji predstavio uspjehe i aktivnosti koje naše sandžačke institucije vjerno ostvaruju na sjeveru Crne Gore. Gosti nisu krili impresije zbog svega onoga što su mogli vidjeti i svjedočiti.

U prijestolnici Sandžaka, Novom Pazaru, delegaciju je primio rektor Internacionalnog univerziteta prof. dr. Suad Bećirović sa svojim saradnikom mr. Harisom Zogićem. Važnost prvog univerziteta u Sandžaku je više nego jasna svima i on na neki način djelomično ima ulogu nacionalnog univerziteta zbog čijeg osnivanja je između ostalog i nastala Bošnjačka nacionalna fondacija. Stoga će BNF stajati uz razvojne projekte ove visoko obrazovne ustanove u domovinskom prostoru. Nakon obiđene Škole Kur’ana časnog i prijema od strane direktora hfz. Irfana ef. Malića, koji je govorio o Školi Kur’ana časnog i refleksijama koje ima ova ustanova na razvoj i promjenu cijelog društva na bolje, goste je uoči samog povratka u Beč primio muftija sandžački u sjedištu Muftijstva gdje su sumirani utisci i rezultati pohoda.

Gosti nisu krili svoje zadovoljstvo. Obostrani je zaključak da su posjete razlog povećanja povjerenja i dodatni podstrek za nastavak ustrajnosti na putu afirmacije istine i dobra. U našem narodu su rasuti veliki potencijali diljem svijeta koje treba pobrati i lijepo ih poredati za dobrobit svih društava i država u kojima žive Bošnjaci, koji su dokazani legalisti i lojalisti spram svih univerzalnih ljudskih vrijednosti.

Informativna služba BNF-a