Muftija Kujević na skupštini BFD-a koja je članica BNF-a

0

U jednom od najljepših njemačkih gradova Frankfurtu upriličen je poseban skup u organizaciji Humanitarne organizacije Bošnjaci Frankfurta i dijaspore. Obilježene su tri godine od zvaničnog postojanja, te održana Izborna i Svečana skupština na kojima su, na novi mandat, delegati izabrali novo-staro rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Besimom Fehratovićem.

U uvodnom dijelu prisutne je poselamio i srdačnu dobrodošlicu im poželio član Glavnog odbora Elvir Kukuljac uz riječi zahvale što su, neki od njih, prevalili i na hiljade kilometara kako bi bili dio ovog posebnog skupa.

Skup su svojim milozvučnim glasovima uljepšali hfz. Abdulmelik Hajdarević učenjem odlomaka iz Časnog Kur’ana, te Hamza Škrijelj i Dženan Šemović izvođenjem ilahija i kasida.

Uslijedilo je i nesvakidašnje iznenađenje koje je izazvalo more emocija u sali. U znak zahvalnosti za sve što je učinio kao prvi čovjek ove organizacije, Besim Fehratović je sa svojom hanumom nagrađen odlaskom ja Umru od strane članova HO BFD.

Prisutnima su se obratili musafiri iz Sandžaka. Almir Muratović ispred CHR Hajrat sa kojima HO BFD ima saradnju na vrhunskom nivou već godinama unazad, o kojoj je Muratović i kazao par riječi. O medijskoj saradnji kroz godine govorio je direktor Sandžak Media Centra Salahudin Fetić ističući da je HO BFD primjer kako i na koji način treba raditi jedna organizacija ovakvog karaktera uz poruku da će Media Centar sa svim svojim resursima biti im na raspolaganju i u budućnosti.

Saldin Sabaredžović je video prezentacijom predstavio prisutnima rad i dostignuća ove organizacije kroz vrijeme.

Kasidom Muftiji i Kasidom o Hadžetu u izvjedbi Hamze Škrijelja prisutni su se prisjetili svog velikana rahmetli muftije akademika Muamera Zukorlića, a onda je uslijedio izborni dio, gdje je jednoglasno izabrano novo-staro rukovodstvo na čelu sa Besimom Fehratovićem na još jedan mandat.  Nakon što je reizabran na tu poziciju, predsjednik HO BFD Besim Fehratović obratio se prisutnima zahvalivši im što su, svako na svoj način, doprinijeli rastu i napretku humanitarne organizacije. Uručene su i zahvalnice istaknutim pojedincima na posebnom doprinosu, nakon čega je i završen prvi dio skupa.

Uslijedila je pauza od nekoliko desetina minuta, a onda se prešlo na drugi dio skupa rezervisan za tribinu pod nazivom: “Srebrenica – Genocid u kontinuitetu”.

Na temu: “Genocid – osvrt sa stanovišta vjere”, govorio je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević ističući da se o genocidu u Srebrenici, ali i o svim ostalim genocidima nad Bošnjacima kroz vrijeme mora govoriti i svakodnevno podsjećati kako se oni nikome i više nikada ne bi ponovili.

Na temu: “Genocid – osvrt sa stanovišta kulture pamćenja”, izlagao je predsjednik Matice bošnjačke dr. Jahja Fehratović. Ko zaboravi ono šta mu se dogodilo, podvukao je dr. Fehratović, postaje prilikom da mu se isto i ponovi. Buduće generacije, ističe on, moraju dobro znati šta su preživjeli njihovi očevi, djedovi i preci. Samo će se tako sačuvati i na buduće generacije prenositi kultura pamćenja.

Poseban gost večeri bio je i naš poznati režiser, novinar i publicista Avdo Huseinović. On je svoj govor fokusirao na odnos velikana prema onome što se dogodilo u Srebrenici. Kao primjer istakao je rahmetli muftiju akademika Muamera Zukorlića koji je imao poseban senzibilitet prema onome što se desilo u Srebrenici.

“Ima jedan detalj koji će mi ostati kao asocijacija na Muftiju. Neprolazno pamtim njegove suze 11. jula 2011. godine na dženazi u Potočarima, gdje su reis Cerić, tada muftija Kavazović i on u kabur spustili sina jedinca srebreničke majke Kade Hotić. Vidio sam Muftiju kako plače i plakao je dugo poslije dženaze. Tada sam napisao par redaka pod naslovom: “Vidio sam Muftiju kako plače”. Molim Allaha da mu se smiluje”, kazao je Huseinović. Nakon toga prikazan je polučasovni film u režiji Huseinovića o dešavanjima u Srebrenici. Dovu je na kraju skupa proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Na stotine prisutnih koji su odvojili cijeli dan da sa svojim porodicama na ovaj način sačuvaju sjećanje na genocid u Srebrenici, ali i budu dio velikog skupa HO BFD, uz večeru su nastavili druženje sa gostima iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine.