Svečano otvorena Ljetnja škola bošnjačke omladine pod nazivom “Mladi Bošnjaci između tradicije, ambicije i stvarnosti”

0

U prostorijama Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Novom Pazaru, svečano je otvorena Ljetnja škola bošnjačke omladine pod nazivom “Mladi Bošnjaci između tradicije, ambicije i stvarnosti”.

Minutom ćutanja i učenjem Fatihe iskazano je poštovanje prema rahmetli akademiku muftiji Muameru Zukorliću, čovjeku koji je dobar dio svog života posvetio idealima učenja, istraživanja i prenošenja znanja.

Prisutnima se obratio direktor Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka akademik Šerbo Rastoder.

“Preko 60 prijavljenih ne čini samo elitu prve generacije Ljetnje škole za koju se nadamo da će postati tradicionalna, nego vjerujemo i elitu ovog naroda u narednom periodu. Motivi našeg ulaganja u budućnost opredijeljeni su znanjem da su naši najumni mladi biseri rasuti po bijelom svijetu i da to što smo mi počeli prvi sa njihovim okupljanjem, ne samo da nam čini zadovoljstvo ali i bojaznost i strah od toga da nismo možda zakasnili. Pri tome apsolutno svjesni da ne možemo ponuditi uslove koje im nude moćni i bogati vani ali možemo ponuditi ono što neće nigdje i nikada dobiti tamo daleko, a to je ljubav, empatiju prema sebi i drugima, parče sunca onoga neba i upoznavanje sebe kako bi mogli suvereno komunicirati sa drugima.”

Predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Mehmed Akšamija naglasio je da je vizija Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka da postanu vodeća nacionalna, regionalna i međunarodna središta znanja i kreativnosti.

“BANU i njezin institut su osnovani sa ciljem kako bi osigurali ne samo našu bošnjačku egzistencijalnu opstojnost, već i duhovni i kulturni identitet po kome će se prepoznavati u svijetu različitih identiteta, uz poštovanje drugog i drugačijeg. Ove naše institucije su neovisna akademska društva posvećena promicanju naučnog, umjetničkog i društvenog napretka na fundamentu slobodnog mišljenja njezinih članova koji imaju svoj konzistentni sistem mišljenja, polazišta, te teorijskih fundamenata iz kojih se crpe konkretni pogledi na naučnu i umjetničku kreativnost i inovativnost, kao i sistem mjera koji bi doprinio preoblikovanju društva.”

Prisutnima se obratio i akademik Ferid Muhić, ističući važnost ove škole.

“Platon navodi da mu je jednom njegov učitelj Sokrat rekao sljedeće o važnosti škola i učitelja: Znaš li Platone, rekao mu je, kada ne bi bilo obućara, Atinjani bi hodali bosi, a kad ne bi bilo učitelja, ne bi bilo ni Atinjana jer ono što učitelji daju, ono što daje škola, jeste u stvari postojanje naroda kao naroda. Ja mislim da ova škola čini ono najvažnije, bosi ili u najljepšoj obući, nije bitno, bitno je da Bošnjaci ostanu Bošnjaci, da narod ostane narod. U tom smislu ova škola čini ono najvažnije, Bošnjaka je bilo, Bošnjaka ima i danas, Bošnjaka će biti ali uvijek ih je bilo, jeste i biće zahvaljujući upravo ovakvim naporima da se očuva duh, da se očuva ono što prenose škole i učitelji. Ova škola je u tom smislu zaista ono najznačajnije što može bilo koji narod sebi obezbijediti da bi ostao.”

Akademik Hazbo Skoko poručio je mladima da je prilika da saznaju jako puno historijskih, kulturnih i ostalih činjenica koje će im biti prezentirane.

“Ja bih se samo obratio učesnicima ove škole i kazao im kako im zavidim jer su učesnici, jer su izabrani da dođu i budu ovdje da zajedno sa nama pokušaju da dođu do novih dometa u znanju i u nauci i tehnici. Zato sam rekao da ćete naučiti nešto, a znam sigurno da ćete saznati jako puno.”

Prisutnima se obratio i predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

“Naučni centar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti dobija onu svrhu i ulogu koja je bila od samog početka namijenjena ovom ovdje mjestu i zdanju, na čelu sa rahmetli akademikom muftijom Muamer ef. Zukorlićem koji se toliko radovao svakom uspjehu bilo kojeg vakufa, ali ovaj vakuf je posebno zauzimao pažnju njegovog interesovanja. Sve ove naše institucije su napravljene da služe narodu, da služe Bošnjacima i da služe istini i one trebaju, kao što smo vrlo često ponavljali, da nadomjeste nedostatak postojanja nacionalne države Bošnjaka i u tom smislu BNF radi i djeluje sa svim svojim odborima ovdje u domovini i u dijaspori, sa ostalim nacionalnim institucijama.”

Od danas pa do 24. jula će u okviru ljetnje škole omladine Sandžaka biti organizirano mnoštvo radionica ali i drugih kulturnih aktivnosti.