Održana promocija edicije “Bijela knjiga žrtava Sandžaka (1941-1945)”

0

U kongresnoj sali hotela Hills u Sarajevu održana je promocija prva 4 toma edicije “Bijela knjiga žrtava Sandžaka (1941-1945)”. Ovom promocijom završava se “History Fest Sarajevo”.

Autor korica ove edicije predsjednik BANU-a akademik Mehmed Akšamija ističe da je sretan i ponosan što mu je ukazana prilika da bude dio ovog važnog projekta.

Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF) finansijer je ove kapitalne edicije. Njen predsjednik, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević ističe da je bila čast i zadovoljstvo biti podrška ovakvom projektu koji je jedan u nizu temeljnih projekata koje je iznijela BNF.

“Na raspuću između toga da se bavimo prošlošću i budućnošću izabrali smo budućnost, jer je to kulturološki dimenzija našeg bošnjačkog identiteta. Bošnjaci sazrijevaju u naciju. Nacija je organiziran narod na kulturnom, naučnom i političkom nivou. Jedino organiziran narod ima pravo na budućnost i sveopći prosperitet. BNF je finansijer ovog projekta, a BANU je pokrovitelj. BNF se ne bavi humanitarnim projektima, već finansiranjem projekata od vitalnog značaja za Bošnjake”, istakao je predsjednik BNF-a, hfz. Abdurrahman ef. Kujević. Muftija Kujević je istakao veliki doprinos prvog predsjednika BNF-a gospodina Haka Duljevića kojem se zahvalio na podršci i prisustvu ovom nesvakidašnjem skupu.

Promoteri su dali svoju riječ i osvrt. Prof. dr. Izet Šabotić ističe da ova edicija predstavlja spoj historijskih činjenica, posljedica koje je donio period 1941-1945, ali i poukama za budućnost.

“Autori Fehim Džogović i akademik Šerbo Rastoder ne bave se samo prezentovanjem historijskih činjenica, već i posljedicama koje su došle nakon toga, a koje se najviše oslikavaju kroz pustošenje životnog prostora i iseljavanjem, tada, pretežno za Tursku. Ova djela ne pozivaju na mržnju, daleko od toga, već pravom sagledavanju pravih činjenica, ali i poukama za budućnost”, istikao je promoter prof. dr. Izet Šabotić.

Književnik Faruk Dizdarević govorio je o događajima u Drugom svjetskom ratu, sa osvrtom na stradanja Bošnjaka u pribojskom srezu.

“Mnogi događaji vezani za II Svjetski rat su prećutani, ali su i mnoge činjenice falsifikovane. Prošlost se, ipak, ne može ukinuti, odgoditi ili zaboraviti. Autori su to na prefinjen način opisali, aktuelizirali i sačuvali od zaborava”, podvlači Dizdarević.

Mr. Novak Adžić kao jedan od promotera osvrnuo se na slikovit i krajnje argumentovan način opisavanja događaja vezanih za Bjelopoljski srez.

“Ja sam bio jedan od recenzenata drugog toma knjige “Bjelopoljski srez” i mogu reći da je autor dao utemeljen i cjelovit prikaz događaja u Bjelopoljskom srezu. Opisao je prilično precizno sve žrtve na strani Partizanskog pokreta, ali isto tako i žrtve Ravnogorskog – četničkog pokreta, ali i civilne žrtve rata iz redova muslimana, odnosno Bošnjaka. Opisao je i ulogu Muslimanske milicije i time demantovao argumentima izmišljene teze o Muslimanskoj miliciji i tako je u cjelini napravio jednu monografiju za Bejlopoljski srez koja svjedoči i o okupaciji, ali i o oslobodilačkim akcijama Bošnjaka u crnogorskom dijelu Sandžaka, ali i o zločinima počinjenim nad Bošnjacima ovog kraja”, kazao je mr. Adžić.

Autor Fehim Džogović u svom izlaganju bio je kratak. Zahvalio se svima koji su podržali i pomogli ovaj projekat. To je, ističe autor Džogović, vjetar u leđa i dodatni motiv da Bošnjaci budu istrajni u kulturi sjećanja.

Urednik edicije akademik Šerbo Rastoder kazao je da je ponosan na ovaj projekat i ukratko predstavio plan o desetotomnoj ediciji koliko bi na kraju trebalo da broji ovaj projekat.

“History Fest je najuglednija intelektualna manifestacija skupa historičara danas u Evropi. Sama činjenica da su organizatori pristali i prihvatili da završni dio te manifestacije bude promocija ovih knjiga, dovoljno govori da je njihova recepcija, značaj i shvatanje prihvaćena od strane akademske zajednice na krajnje korektan i dobar način. Čuli ste i sami da su promoteri, uvaženi predstavnici akademske zajednice vrlo pohvalno govorili o ovoj ediciji. Ja mogu samo kao urednik i neko ko je radio na tome da se ponadam da na ovome nećemo stati i da ovo što smo obećali da će ova edicija imati deset knjiga u perspektivi biti i realizovano”, kazao je akademik Rastoder.

Na kraju su najzaslužnijim osobama za organizaciju promocije uručeni pokloni u vidu kompleta edicije.