Prezentirana Bošnjačka nacionalna fondacija u Nurnbergu

0

Delegacija Bošnjačke nacionalne fondacije u sastavu: muftija Abdurrahman Kujević – predsjednik, Harun Merdić – predsjednik Ogranka u Njemačkoj i potpredsjednik Odbora za Njemačku, posjetila je IGBD Džemat Nurnberg. Glavni imam džemata Hamid ef. Pintol izrazio je dobrodošlicu gostima, zahvalio na posjeti i pozvao predavače da se u punoj konferencijskoj sali obrate na temu “Institucionalno uvezivanje, temelj uspjeha Zajednice”.

Muftija Kujević je govorio o našoj najvećoj obavezi koju smo kao čovječanstvo preuzeli a to je da budemo nosioci Božije riječi na zemlji. Mi kao Bošnjaci smo jedan od najsretnijih naroda u Evropi jer smo povjerovali u posljednju Božiju knjigu – Kur’an i slijedimo pečat svih poslanika Muhammeda, alejhi selam.

Da bismo očuvali naše najveće duhovne, kulturološke i nacionalne vrijednosti, moramo imati organizacije i institucije na svim poljima kao čvrst i neprobojan mehanizam štita i zaštite od svega i svih onih koji ih mogu ugroziti. Nema nimalo sumnje u to da su bošnjačke nacionalne institucije: Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti – BANU, Svjetski bošnjački kongres – SBK i Bošnjačka nacionalna fondacija – BNF temeljne organizacije koje rade na ostvarenju zacrtanih nam nacionalnih ciljeva, rekao je između ostalog muftija Kujević.

U svojoj prezentaciji BNF-a gospodin Harun Merdić govorio je o ciljevima, radu i rezultatima fondacije podvlačeći da su Bošnjaci dali veliki trud u podizanju države Njemačke svojim poslovima i porezima, što je za svaku pohvalu, a sada je na redu da se kroz naše organizacije odužimo matici Bosni koja nas je rodila i othranila. Zato je BNF prava adresa i metoda za ostvarenje svega zacrtanog u našim poveljama i statutima kako bismo postali respektabilna nacija, a nacija je organiziran narod.

Gospodin Rijad Martinović je također uzeo učešća u prezentaciji. Hamid ef. se na kraju zahvalio predavačima i pozvao svoj džemat da se učlane u BNF ističući da je muftija Kujević bio jedan od prvih saradnika rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića, nastavio je istim putem i svojom teorijom i praksom dokazuje kako se treba boriti na vjerskom i nacionalnom frontu.

Nakon tribine druženje uz konstruktivan razgovor je nastavljeno u prelijepom haremu ovog najvećeg bošnjačkog džemata u Njemačkoj.

Informativna služba BNF-a