U Sarajevu u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i BNF-a održana Međunarodna dječija konferencija “Bosančica”

0
U Sarajevu je, u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Bosnjačke nacionalne fondacije, od 13. do 15. septembra 2022. održana Međunarodna dječija konferencija “Bosančica”.
Na konferenciji, čiji je pokrovitelj Ministarstvo za odgoj i obrazovanja Kantona Sarajevo su učestvovala djeca iz Srbije i Crne Gore čiji je maternji jezik bosanski, kao i djeca iz sarajevskih osnovnih škola kao domaćini. U okviru programa djeca su posjetila kulturno-historijske znamenitosti, kao sto su Muzej ratnog djetinjstva te Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, staro gradsko jezgro, te Vrelo Bosne. U okviru konferencije bio je upriličen kviz o poznavanju bosanskoga jezika, pisanje eseja, crtanje motiva Sarajeva čiji su pobjednici nagrađeni simboličnim nagradama. Bila je to i divna prilika za druženje i stvaranje prijateljstava među vršnjacima iz triju zemalja.
Zaključeno da je posebno značajno osvježiti postojeće i graditi nove institucionalne veze između Bošnjaka regije i Bosne i Hercegovine. Budućnost novih generacija je u kontinuiranom obrazovanju, učenju maternjeg jezika i upoznavanju s djelima bosanskohercegovačkih pisaca. Značajno je još napomenuti da je resorno ministarstvo prepoznalo značaj bosanskog jezika kao ključne spone između njegovih govornika koji žive u zemljama regiona.
Dogovoreno je da ovi susreti postanu tradicionalni, ali da u njima učestvuju i djeca iz cijele Bosne i Hercegovine, te Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Kosova.