Manifestacijom završena Ljetnja škola “Mladi Bošnjaci između tradicije, ambicije i stvarnosti”

0

U avliji Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka u Rožajama, organizirana je menifestacija u povodu završnice Ljetnje škole za sandžačku omladinu.

Direktor Instituta akademik Šerbo Rastoder istakao da je znanje neprocenjivo dobro koje vrijedi dijeliti, afirmisati i propagirati.

Družili smo se i razgovarali 7 dana, družili smo se sa najumnijim i najpriznatijim u svojim oblastima, ne samo u regionu već i šire. Nije nam bila ideja da vas naučimo jer to radi svako od vas pojedinačno svakim danom. Nije nam bio cilj ni da vas podučimo jer je svaki polaznik dovoljno podučen da shvati da podučavanje ima smisla samo onda kada shvatimo da je znanje rezultat beskrajnog truda. Razgovarali smo o vjeri kojoj pripadamo, historiji kojom tumaramo, o znanju i neznanju, o običajima i tradiciji modernizmu i tradicionalizmu, o jeziku i književnosti, jednostavno smo razgovarali o nama. Shvatili smo da je svaka priča o nama uporno teška ali je naša, zato smo mnogo više detektovali problema nego rješenja ali kao što najduži put od hiljadu kilometara počinje prvim korakom, tako smo i mi napravili prvi korak.”

Gosti završne manifestacije bili su prof. dr. Remzija Hadžiefendić-Parić koja je govorila o temi “Majka u bošnjačkim uspavankama” i prof. dr. Šaćir Filandra koji je govorio na temu “Principi bošnjačke politike”.

Polaznici su imali zadatak da za vrijeme održavanja Ljetnje škole napišu esej na temu “Bošnjaci između tradicije, ambicije i stvarnosti”, nakon čega je žiri koji je radio u sastavu prof. dr. Amela Lukač-Zoranić, prof. dr. Jahja Fehratović, Šefka Begović-Ličina i prof. Kemal Džemić, odabrao 4 najbolja rada.

1. mjesto osvojila je Vildana Tatlić,
2. mjesto osvojio je Omer Muminović,
3. mjesto osvojio je Davud Mešinović i
4. mjesto osvojila je Zejna Šarić.

Na kraju se prisutnima obratio predsjednik Upravnog odbora Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

“Ono što je nekada bio san, sada je java. Sanjali smo o velikim projektima, nacionalnim projektima bošnjačkog naroda u Bosni i Sandžaku, sanjali smo o velikim našim institucijama i evo smo ih napravili i evo ih zajedno sa vama uz zajednički rad, podižemo. Jedna od institucija sa kojom se zaista ponosimo jeste Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka koji je osnovan početkom tekuće godine i evo samo za nekoliko mjeseci bivstvovanja niže velike rezultate. Mi kao narod 200 godina kasnimo za drugima, a to znači da moramo da idemo brže kako bismo smanjili razliku koja postoji između nas i susjeda ali mi to možemo, mi smo privilegovani po mnogo čemu u odnosu na druge jer imamo Božije svjetlo iz kojeg crpimo snagu i energiju ali naravno i nauku, obrazovanje i naše učene ljude akademike koji prenose svoje znanje. Obzirom da imamo mnogo posla pred sobom, opredijeljeni smo da radimo na samo najvažnijim projektima, prioritete smo poredali da nećemo gubiti vrijeme na ono što je manje važno u odnosu na ono mnogo važnije i vjerujem da je ova Ljetnja škola, prenošenje znanja, podizanje čovjeka, podizanje nove naše intelektualne bošnjačke elite, zaista prioritet svih prioriteta.”

Program je završen dodjelom sertifikata polaznicima Ljetnje škole “Mladi Bošnjaci između tradicije, ambicije i stvarnosti”.